Podcasts worden steeds populairder

Wat is podcasting?

Podcasting is niet nieuw, maar het wordt wel steeds populairder. Zeker 2,2 miljoen Nederlanders luisteren naar podcasts en dat aantal groeit alleen maar. Ook Google laat zien dat er steeds meer zoekopdrachten naar gedaan worden. Maar wat is een podcast eigenlijk precies?

Podcasts zijn audiobestanden op het internet die je via je smartphone/tablet/computer kunt beluisteren, waar en wanneer je maar wilt. Het kunnen informatieve verhalen zijn, of bijvoorbeeld spannend, waargebeurd of verzonnen. Voorbeelden van onderwerpen zijn: het nieuws, maatschappelijke vraagstukken, lifestyle, zelfontwikkeling, economie en ondernemen. De vorm van podcasts verschilt, zo heb je series met meerdere afleveringen, interviews en monologen.

Door wie worden podcasts gemaakt?

Je vindt podcasts overal op het internet en op verschillende platformen. Ze worden gemaakt door zowel particulieren als bijvoorbeeld radiostations rolex submariner clone en kranten. Bij podcasts is het mogelijk om dieper in te gaan op onderwerpen. Daarom wordt het ook wel het nieuwe tv kijken, radio luisteren en boeken/kranten lezen genoemd. En voor onze hersenen is dat heel fijn, want podcast luisteren ontwikkelt ons brein op intellectueel en emotioneel vlak. Ook is het een manier van informatie overbrengen op een simpele, praktische manier en het is bijna altijd ook nog gratis.

Je kunt met podcasts heel dichtbij je doelgroep komen én een nieuwe doelgroep bereiken. Vergroot je merkbewustzijn en maak van je luisteraars je ambassadeurs.

Kansen van podcasts

In Amerika zijn er al veel investeerders geïnteresseerd in podcasts, omdat er miljoenen mensen naar luisteren. In Nederland is het luisteren naar podcasts wel aan het groeien, maar nog niet iedereen is er al mee bekend. Toch is de potentie van podcasting enorm. Zo kun je heel dichtbij je doelgroep komen en bij potentiele factorybp.com klanten je merkbewustzijn vergroten. Ook kun je een nieuwe doelgroep bereiken en het is een toegankelijk kanaal om van je luisteraars ambassadeurs te maken.

Podcasts over markten

Er zijn nog geen podcasts gemaakt over warenmarkten, maar wel over bijvoorbeeld ondernemen, eten, marketing, trends en ontwikkelingen. Zo vind je hier podcasts over ondernemen en hier over marketing en persoonlijke ontwikkeling. Ook op de website podcastluisteren.nl vind je podcasts over uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast zijn er verschillende apps: NPO, audioburst, CastBox, Spotify, Castro (niet gratis), Overcast (iOS), Stitcher (Android). Het grote aanbod, snel mobiel internet en het feit dat je podcasts ook kunt downloaden maakt het de moeite waard om het eens te proberen.

Dus als je benieuwd bent of je zit binnenkort lekker op de bank zit je wilt eens geen tv kijken, blader dan eens door de podcasts heen. Waarschijnlijk zit er genoeg voor je tussen, en laat het ons weten als je nog aanraders hebt!

Wat we graag doen: