Videomarketing tips

Video is niet meer weg te denken uit de middelenmix. Video is een krachtig middel. Voor de kijker is video eenvoudig te consumeren en als organisatie kan je er veel emotie, argumentatie en overtuiging in kwijt. Daarnaast geven Facebook en Instagram video’s voorrang in het algoritme en er zijn natuurlijk platformen waar video de centrale rol speelt. 

1.  Eén video is soms géén video

Met video´s is het belangrijk dat je video natuurlijk indruk maakt op de doelgroep. Dit kan door een enorm goede langere video te maken (hero content) of door meerdere korte video’s. Deze trekken vaak de aandacht en spelen snel in op het doel. Facebook en vooral Instagram zijn hier goed voor geschikt. Met een heldere call-to-action kun je kijkers oproepen een vervolgactie te ondernemen, zoals het kijken naar de langere variant van een video op je website of het lezen van een verhaal. Hoe je dit doet:

  1. Maak, vanuit je concept en plan, ultrakorte video’s van maximaal 15 seconden en verleid de kijker door te klikken naar een website of landingspagina.
  2. Iets geavanceerder: je kunt op Facebook (en Instagram) sequenced video ads maken, waarbij een kijker van film X daarna vanzelf film Y ziet. Dit is wel een betaalde dienst, dus neem advertentiebudget mee in je planbegroting.
  3. Zet op Facebook een Instant Experience in. Een vrij bewerkelijke manier van adverteren, maar waar videocontent, copy en call to action in één advertentie verstopt zit.

2. Doel, doelstellingen en KPI’s

Belangrijk is om vooraf goed te bepalen met welk doel je video als marketing- of communicatie-instrument inzet. Het doel hoeft niet persé een enorm aantal videokijkers te zijn. Als je voor een specifieke doelgroep een video maakt, kan de gemiddelde kijktijd bijvoorbeeld veel interessanter zijn. Je kan het best vooraf één of maximaal drie KPI’s te bepalen, zodat je weet wanneer je video een succes is. De PKI’s die je stel zijn natuurlijk afhankelijk van je doel.

3.  Denk aan ‘hygiene, hero en hub’ content

Door steeds veranderend mediagedrag kan het goed zijn om je hygiene-content (content dat ervoor zorgt dat je website ‘schoon’ blijft) om te zetten in korte video’s. Denk bijvoorbeeld aan het beantwoorden van veelgestelde vragen.

In hub-content kun je je creativiteit wat meer kwijt bijvoorbeeld door inspirerende verhalen van klanten of medewerkers. Dat is naar mijn idee de reden waarom veel marketeers kiezen voor deze inhoudelijke vorm van videocontent. Zorg er wel voor dat je je thema’s en onderwerpen goed in de gaten houdt en het concept blijft vernieuwen.

4. Stem je concept af op medium-specificaties

Veel videografen zijn nog steeds geneigd in breedbeeld – 16:9 – te filmen. Niet erg, maar hou in het concept en plan rekening met het vierkante formaat (voor de Facebook- en Instagram-feed) én 9:16 voor Instagram (en Facebook) Stories. Hierbij hoeft niet alles wat in de wellicht langere 16:9-film zit, terug te komen.

Denk vooraf goed na over de boodschap van de film. Zorg ervoor dat je in de korte tijd die je hebt de juiste vragen stelt, belangrijke quotes er in 15 seconden op hebt staan én de ruimte hebt in je kader om beeld uit te snijden tot het formaat 9:16.

5. Inventariseer je doelgroep

‘Iedereen is de doelgroep’ bestaat niet. Het is verstandig om je met je campagnes te richten op specifieke niche-doelgroepen. Dat hoeft niet lastig te zijn. Bachelorstudenten in Nijmegen informeren over het aanbod aan master-opleidingen? Via Facebook advertenties kan dit. En dankzij je doelstellingen en KPI’s weet je snel wat wel of niet werkt en kun je het budget beter verdelen.

“Al met al is video een superkrachtig middel om je doelgroep te interesseren”

Binnen Facebook (en dus Instagram) heb je de mogelijkheid om doelgroepen vast te leggen, te optimaliseren en uit te breiden. Denk ook eens aan het samenstellen van doelgroepen op basis van kijkgedrag. Door een doelgroep te maken van kijkers van specifieke video’s, kun je deze groep in een later stadium met andere video’s of content benaderen. Hiermee maak je ook de sequenced video ads, zoals besproken in de eerste tip.

Al met al, is video een super krachtig middel om je doelgroep te interesseren, te informeren of aan te zetten om tot actie over te gaan. Stel vooraf heldere doelen en doelstellingen, bepaal op welk niveau je videocontent in wil zetten en bepaal hoe en via welk kanaal je je doelgroep wilt bereiken. Pas je content aan op de specificaties van het platform en zorg voor een flink pakket aan video’s rondom een bepaald onderwerp. Het is wat meer werk dan je wellicht gewend bent, maar de resultaten zullen significant beter én meetbaarder zijn.

Wat we graag doen: